Amok eMateriaalit

Tältä sivulta löydät kootut ohjet digitaalisten palveluiden ja työkalujen hyödyntämiseen 2021. Korjausehdotukset tiiu.tenno@oamk.fi. 

2022 alkaen ohjeet siirtyvät asteittain uuteen osoitteeseen. Ks. IT-tuki Oamkissa https://ict.oulu.fi/ || helpdesk@oamk.fi || 0294 483 124

Opiskelu Oamkin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa edellyttää tiettyjen digitaalisten palveluiden ja työkalujen hallintaa. Opetuksessa ja ohjauksessa käytetään sähköisiä oppimateriaaleja ja oppimisympäristöjä. Lisäksi tarvitset opiskelussasi tietokoneen, kuulomikrofonin, webbikameran ja internetyhteyden.

1. Tunnus ja salasana

Tarvitset käyttäjätunnusta kirjautuessasi Oamkin sähköisiin palveluihin, joita ovat mm. opiskelijahallinta-rekisteri Peppi, Moodle ja Office365. Henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen haet pankkitunnuksillasi ohjeen mukaan https://it.oamk.fi/11260. Linkki salasanan hakemiseen ja uusimiseen on https://auth.oamk.fi/tunnukset/. Tunnuksia käytät kaikkiin Haka-kirjautumista edellyttäviin palveluihin. Opintojesi päättyessä opiskelijatunnuksesi lakkaa toimimasta.

Tunnuksiin liittyvissä mahdollisissa ongelmatilanteissa ole suoraan yhteydessä IT-tukeen puh. 0294 483 124 tai helpdesk@oamk.fi. 

2. Langattomat verkot, VPN ja turvallisuus

Oamkissa on kattava langaton verkko (WLAN) Linnanmaan, Kontinkankaan ja Oulaisten kampuksilla. Opiskelija voi liittää oman kannettavan tietokoneensa Oamkin kk-langattomaan verkkoon. Vierailijaverkko on eduroam. Avointa panoulua ei ensisijaisesti suositella. 

Joidenkin Oamkin palveluiden käyttö edellyttää VPN-yhteyttä. Oamkin IT-palvelut suosittelevat VPN-yhteyden luomiseen Palo Alton Global Protect VPN-sovellusta. VPN-yhteys luodaan kirjoittamalla portaaliksi pa.oamk.fi ja kirjautumalla Oamkin käyttäjätunnuksilla. Seuraa ajantasaisia ohjeita tietosuojasta ja tietoturvasta

Katso video 7 vinkkiä tietoturvaan https://youtu.be/8-VEk1Q567s 

Turvatulostus on käytettävissäsi kaikilla kampuksilla. Kun tulostat Oamkin turvatulostusjonoon, sinun on ensin tunnistauduttava tulostimella, jotta tulostus voi käynnistyä. Turvatulostusjonoon tulostamisen ohjeet https://it.oamk.fi/5713

3. Oamkin tunnuksilla käytettäviä palveluita

3.1 Sähköposti ja muut 365.oamk.fi -palvelut

Kirjautuminen:

Sähköposti

Oamkin sähköpostiin ohjautuu kaikki opintojesi aikaiset viestit, kuten Oamkin opiskelijoille suunnatut yhteiset tiedotteet, ilmoitukset salasanan vanhentumista sekä Moodlesta/Pepistä lähetetyt viestit. On tärkeää, että seuraat aktiivisesti sähköpostiasi. 

Opiskelijasähköpostia voit lukea mobiililaitteella ja omassa sähköpostisovelluksessa, tarkempi ohje https://it.oamk.fi/1889 

Voit ohjata Oamk students - sähköpostiviestit omaan, henkilökohtaiseen sähköpostiisi tämän ohjeen mukaan https://it.oamk.fi/11040 

OneDrive -pilvitallennus ja tiedostojen jakaminen

Perehdy ohjevideoon https://youtu.be/zX_o80JPTNM 

Oamk ei ota varmuuskopioita pilvipalveluista. Opintojesi päättyessä opiskelijatunnuksesi lakkaa toimimasta. Jos haluat palata myöhemmin opettajasi jakamaan sähköiseen oppimateriaaliin, ota materiaalit itsellesi talteen.

Microsoft Teams

Microsoft Teams on monipuolinen ryhmätyöskentelyn työskentely-ympäristö. Se on osa O365 pilvipalvelua. Teamsissa voit perustaa ryhmätyötiloja eli tiimejä, joissa voit esim. keskustella, jakaa tiedostoja ja työstää tiedostoja yhtäaikaisesti. Tiimejä on mahdollista luoda toimivaksi yli organisaatiorajojen. Teamsista löydät myös työkalut verkkokokousten järjestämiseen.

3.2 Peppi = opiskelija- ja opintotietojärjestelmä

Kirjaudu Peppiin osoitteessa http://www.oamk.fi/peppi.  Sen jälkeen sinulle avautuu ns. Opiskelijan työpöytä. Tutustu Ammatillisen opettajakorkeakoulun opiskelijan Peppi-ohjeeseen.

Lisätietoja Pepin käytöstä löytyy osoitteesta https://it.oamk.fi/8863.

3.3 Ossi - osaamisen tunnistamisen, kehittämisen, arvioinnin, ja tunnustamisen työväline

Ossi löytyy Pepin Amok-valikosta. Tutustu Ammatillisen opettajakorkeakoulun opiskelijan Ossi-ohjeeseen.

3.3 Moodle - oppimisympäristö

Moodle on verkko-oppimisympäristö, jota käytetään opetuksen ja ohjauksen tukena. Moodlessa on erilaisia työkaluja materiaalin jakamiseen, keskusteluihin ja tehtävien tekemiseen. Vuonna 2021 aloittaneet opiskelijat työskentelevät Moodlessa osoitteessa https://moodle.oulu.fi/ Osa opintojaksoista toteutetaan 2021 aikana myös osoitteessa https://moodle.oamk.fi/  

Ohjeita Moodlen toiminnallisuuksien hyödyntämiseen löydät https://it.oamk.fi/tag/moodle-ohjeita-opiskelijoille 

3.4 Zoom - verkkokokoukset, etäopetus

Zoom on verkkokokous/etäopetustyökalu, jossa voit välittää webbikameran kuvaa, tietokoneen ääniä tai puheääntäsi sekä jakaa näyttösi muille osallistujille. Zoom-kokouksen koollekutsumista varten täytyy laatia oma profiili osoitteessa https://oamk.zoom.us/ Ohjeet löydät osoitteesta https://it.oamk.fi/13953

Ammatillisen opettajakorkeakoulun Zoom-ohjeet https://pr.oamk.fi/emateriaalit/fi/videoneuvottelu/zoom/
Zoomin käyttäjätuki zoom@oulu.fi

 3.5 G Suite for Education

Voit käyttää Googlen palveluita oamk-tunnuksillasi. Kirjaudu osoitteessa https://google.fi. Anna ensin pelkkä sähköpostiosoitteesi muodossa ktunnus@students.oamk.fi ja paina Kirjaudu-painiketta (ilman salasanaa), jolloin Google tunnistaa sähköposti-osoitteesi perusteella organisaatioksesi Oamkin ja johdattaa sinut Oamkin Haka-kirjautumissivulle.​ Yksityiskohtainen kirjautumisohje ja tietoja palvelun sisällöstä sivulla https://it.oamk.fi/3487.

Opintojesi päättyessä opiskelijatunnuksesi lakkaa toimimasta. Voit harkita Google palvelujen käyttämistä henkilökohtaisilla tunnuksilla, jolloin opiskelun aikana tutottamasi sisältö on käytössäsi myös myöhemmin. 


Lue lisää oppimisympäristöistä ammatillisen opettajankoulutuksen sivuilla: https://www.oamk.fi/opinto-opas/amok-ops/ammatillinen-opettajankoulutus/Oppimisymparistot 

4. Tietokone ja ohjelmistot

Hanki sellainen tietokone, jolla tulet toimeen koko opiskelujen ajan. Tarvitset tietokoneen lisäksi kuulokemikrofonin ja webbikameran etäopiskelun ja ohjauksen tueksi.

Saat käyttöösi opiskelujesi ajaksi mm. Office paketin. Voit asentaa Officen viidelle eri koneelle Office 365 -pilvipalvelun kautta. Katso tarkempi ohje IT-sivuilta: https://it.oamk.fi/2986 * 

5. Osaamismerkit

Osaamismerkeillä tunnustetaan eri tavoin hankittua osaamista. Opiskellessasi Oamkin ammatillisessa opettajakorkeakoulussa voit hakea osaamismerkkejä esimerkiksi digipedagogiikassa ja yrittäjyyskasvatuksessa. Uusia osaamismerkkejä luodaan jatkuvasti lisää. 

Lue lisää aiheesta osaamismerkkejä käsittelevältä sivulta

6. Blogi - osaamisen osoittamisten paikka

Opettajaopintojen blogia käytetään osaamisen osoittamiseen. Kokoat sinne osaamisalueittain tekstejä, mutta myös kuvia, kuvioita, taulukoita, videoita tms. osaamisen osoittamisen tarpeen mukaan.

Eri blogialustoilla (Wordpress, Blogger) on valmiita ulkoasuja eli teemoja, joiden pohjalta on helppo rakentaa blogisi palvelemaan osaamisen osoittamista.

Blogista löytyy koko joukko muita ominaisuuksia, voit esimerkiksi päättää, ketkä pääsevät lukemaan opettajaopintojen blogiasi.

Käytetympiä ilmaisia blogialustoja ovat Blogger ja Wordpress. Ilmaisia blogeja voi laajentaa maksullisilla lisäosilla.

Blogger

Wordpress

7. Video ja muu media

ks. valikko Video ja Studio 

8. Opetussuunnitelmat ja opintoihin liittyvät ohjeet

Osoitteesta: http://www.oamk.fi/opinto-opas/amok löydät ajantasaiset opetussuunnitelmat, harjoitteluohjeet, opintojen aikataulut, tietoa kansainvälisestä opiskelu- ja vaihtomahdollisuuksista, opiskeluoikeudesta, opintososiaalisista eduista, ohjauksesta ja neuvonnasta.

9. Oppimateriaalien saavutettavuus

Saavutettavuuden edistäminen perustuu Yhdenvertaisuuslakiin (1325/2014). Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019) asettaa vaatimuksia oppimateriaaleille ja oppimisympäristöille.
Saavutettavuusvaatimus koskee julkisesti saatavilla olevaa sisältöä. Opettajaopiskelijoita kehotetaan pohtimaan, mitä saavutettavuusvaatimus tarkoittaa heidän tulevassa opettajan työssään. Saavutettavuudesta löytyy Moodlessa itseopiskeluaineisto. 

10. Oulu Campus Navigator

Oulun yliopistokampuksella kulkemista helpottaa mobilisovellus Oulu Campus Navigator, joka on sisätilapaikannukseen ja -navigointiin tarkoitettu mobiilisovellus. Sen avulla paikannat sijaintisi, voit hakea tiloja ja löydät reitin haluamaasi tilaan.

Sovellus ei vaadi kirjautumista, eikä sillä seurata yksittäisten käyttäjien sijaintia kampuksen sisällä. Campus Navigatorin toiminta perustuu kampuksen käytäville asennettujen Bluetooth-lähettimien signaaleihin, joiden avulla mobiililaite paikantaa oman sijaintinsa. Ilmainen sovellus on ladattavissa Google Play ja App Store -sovelluskaupoista.

Resurssia ylläpitää tiiu.tenno@oamk.fi 
Viimeksi päivitetty 10.5.2021