Amok eMateriaalit

Mitä osaamismerkit ovat?

Open Badges eli digitaalisilla osaamismerkeillä voidaan tunnistaa ja tunnustaa osaamista, taitoja ja saavutuksia, joita kartutamme opiskelujen yhteydessä, työpaikoilla, harrastuksissa, projekteissa ja monissa muissa yhteyksissä. Lue lisää aiheesta Badge Finlandin sivuilta. 

Osaamismerkkien avulla on mahdollista konkretisoida ja palastella osaamiskokonaisuuksia käytännönläheiseksi ja konkreettiseksi toiminnaksi. Lisäksi osaamismerkit soveltuvat oppimisprosessin ohjaamiseen. Tietyn määrän osaamismerkkien myöntämisen jälkeen myönnetään tasomerkkejä. Näin osaamismerkkijärjestelmä ohjaa oppijaa tavoitteellisesti kohti päämäärää.

Esimerkiksi Oppiminen Online -sivusto on erinomainen esimerkki digiosaamisen kehittämisestä ja osoittamisesta. Osaamistavoitteet, osaamisen osoittamisen ja arvioinnin ohjeet löytyvät osaamismerkistä. Hakemuksen yhteyteen on linkitetty suositellut oppimisresurssit.    

Videossa kerrotaan, mitä digitaaliset osaamismerkit ovat ja millaisia tietoja ne sisältävät. Kaikki aihetta käsittelevät miniluennot löydät soittolistalta https://youtube.com/playlist?list=PLc3cU2bgOu7aSbs6eUGZ_jhs6XRYhF0Cn 

Osaamismerkkipassin perustaminen

Osaamismerkit ovat digitaalisia ja ne kootaan osaamismerkkipassiin, esimerkiksi Open Badge Passport -nimiseen osaamismerkkipassiin. Osaamismerkkipassi jää käyttöösi opintojesi jälkeen. Käytäthän passia perustaessasi muuta kuin koulun sähköpostiosoitettasi. 

 1. Perehdy osaamismerkkipassin rekisteröitymisohjeisiin https://youtu.be/8OfuXUHZru4
 2. Luo itsellesi osaamismerkkipassi Open Badge Passport osoitteessa https://openbadgepassport.com/1etusivu/ 

Osaamismerkkien hakeminen 

Linkit haettavissa oleviin osaamismerkkeihin ilmoitetaan opintojakson yhteydessä. Osaamistavoitteet, osaamisen osoittamisen ohjeet ja arviointikriteerit löydät osaamismerkkihakemuksesta. Osaamisen osoittamisen aineiston linkität ohjeiden mukaan osaamismerkkihakemukseen. Lisäksi hakemuksessa täytyy valita henkilö/projekti, joka käsittelee merkkihakemuksesi.  

Hae osaamismerkkejä seuraavien ohjeiden mukaisesti:

 1. Perehdy osaamistavoitteisiin ja osaamisen osoittamisen ohjeisiin, jotka löydät osaamismerkistä.  
 2. Dokumentoi osaamisesi esimerkiksi kirjoittamalla tai videoimalla. 
 3. Täytä osaamismerkkihakemus:
  • Hae merkkejä samalla sähköpostiosoitteella, jolla olet luonut Open Badge Passport-tunnukset. 
  • Käytä hakemuksessasi omaa etu- ja sukunimeäsi. Älä käytä nimimerkkejä. 
  • Valitse osaamismerkkihakemuksen käsittelijä. Osaksi tätä materiaalisivua linkitetyt osaamismerkkihakemukset käsittlee tuutorisi tai koulutusta järjestävän projektin edustaja. Käsittelijät ovat valittavissa osaamismerkkihakemuksen alasvetovalikosta. 
  • Liitä osaamisen osoittamisen dokumentaatio osaamismerkkihakemukseen ohjeiden mukaan.   
 4. Kirjaa itsellesi ylös, mitä merkkejä olet hakenut. Ilmoitus merkkihakemuksen käsittelystä ja merkin myöntämisestä lähetetään sinulle sähköpostiisi. Merkkihakemus voi olla hylätty tai täydennettävä. Myönnetty merkki ilmestyy vastaanotettavaksi Open Badge Passporttiisi. 

Osaamismerkkien luominen

Oletko kiinnostunut luomaan osaamismerkkejä oman organiosaation käyttöön? Katso aihetta käsittelevä webinaaritallenne.