Open Badges eli digitaalisilla osaamismerkeillä voidaan tunnistaa ja tunnustaa osaamista, taitoja ja saavutuksia, joita kartutamme opiskelujen yhteydessä, työpaikoilla, harrastuksissa, projekteissa ja monissa muissa yhteyksissä. Lue lisää aiheesta Badge Finlandin sivuilta.
Osaamismerkkien avulla on mahdollista konkretisoida ja palastella osaamiskokonaisuuksia käytännönläheiseksi ja konkreettiseksi toiminnaksi. Lisäksi osaamismerkit soveltuvat oppimisprosessin ohjaamiseen. Tietyn määrän osaamismerkkien myöntämisen jälkeen myönnetään tasomerkkejä. Näin osaamismerkkijärjestelmä ohjaa oppijaa tavoitteellisesti kohti päämäärää.
Esimerkiksi Oppiminen Online -sivusto on erinomainen esimerkki digiosaamisen kehittämisestä ja osoittamisesta. Osaamistavoitteet, osaamisen osoittamisen ja arvioinnin ohjeet löytyvät osaamismerkistä. Hakemuksen yhteyteen on linkitetty suositellut oppimisresurssit.
Videossa kerrotaan, mitä digitaaliset osaamismerkit ovat ja millaisia tietoja ne sisältävät. Kaikki aihetta käsittelevät miniluennot löydät soittolistalta https://youtube.com/playlist?list=PLc3cU2bgOu7aSbs6eUGZ_jhs6XRYhF0Cn
Osaamismerkit ovat digitaalisia ja ne kootaan osaamismerkkipassiin, esimerkiksi Open Badge Passport -nimiseen osaamismerkkipassiin. Osaamismerkkipassi jää käyttöösi opintojesi jälkeen. Käytäthän passia perustaessasi muuta kuin koulun sähköpostiosoitettasi.
Linkit haettavissa oleviin osaamismerkkeihin ilmoitetaan opintojakson yhteydessä. Osaamistavoitteet, osaamisen osoittamisen ohjeet ja arviointikriteerit löydät osaamismerkkihakemuksesta. Osaamisen osoittamisen aineiston linkität ohjeiden mukaan osaamismerkkihakemukseen. Lisäksi hakemuksessa täytyy valita henkilö/projekti, joka käsittelee merkkihakemuksesi.
Hae osaamismerkkejä seuraavien ohjeiden mukaisesti:
Oletko kiinnostunut luomaan osaamismerkkejä oman organiosaation käyttöön? Katso aihetta käsittelevä webinaaritallenne.