Amok eMateriaalit

Opetusharjoittelun ohjaus verkossa

tuutorseuraa.JPG

Tuutori ohjaa ja seuraa opetusharjoittelua videoneuvottelujärjestelmän välityksellä (esimerkiksi Adobe Connect, Webex, Skype).  Harjoittelijan, tuutorin ja ohjaavan opettajan välinen ohjauskeskustelu voidaan käydä samassa virtuaalitilassa. Videoneuvottelujärjestelmää hyödyntävä seurantatapa on joustava ja virtuaalisia tapaamiskertoja voi olla useita. Laitteena voidaan käyttää tietokonetta, kannettavaa tietokonetta tai soveltuvaa mobiililaitetta.

Opetustuokiot voidaan samalla tallentaa ja harjoittelija voi hyödyntää tallenteita reflektoinnissaan. (Vrt. opetusharjoittelun videointi.)

Verkkovälitteisestä opetusharjoittelun ohjaamisesta täytyy aina sopia ennakkoon, koska sitä ei voida toteuttaa kaikenlaisissa opetustiloissa, esimerkiksi työmaalla ja keittiössä, jossa harjoittelija ei voi olla kameran ja mikrofonin lähettyvillä.   

Opetusharjoittelun ohjauksen käytännön järjestelyt verkossa

Opettajaopiskelija valmistelee etäyhteyttä varten yleensä opettajan tietokoneen (kytkee webbikameran ja kuulokemikrofonin tai kokousmikrofonin). Mikäli mahdollista, käytetään lisäksi toista tietokonetta (kannettava, tabletti, mobiililaite), jonka webbikamera välittää videokuvaa opetustilasta.  

Opettajaopiskelija ja tuutor siirtyvät ajoissa ennen opettajaopiskelijan pitämää opetusta videoneuvotteluympäristöön ja testaavat ääni- ja kuvayhteyden. Opettajan tietokoneelle voidaan kirjautua esimerkiksi nimellä "opettaja". Toinen opetustilan takaosassa oleva webbikameralla varustettu tietokone tai tabletlaite avataan esimerkiksi nimellä "opiskelijat". Useimmiten opiskleijoista välitetään vaan videokuvaa ilman ääntä, joten yksi mikrofoni opetustilassa riittää. Kahta mikrofonia samaan tilaan voi harkita, mikäli ne ovat kokousmkrofoneja.  Muistilista:

Kuva 1. Opettajan työpiste

clearchat2.jpg

Opettajaopiskelija varustaa opettajan tietokoneen webbikameralla ja hankkii joko kuulokemikrofonin tai kokousmikrofonin. Kokousmikrofoni mahdollistaa opettajan liikkumisen opetustilassa. Laitteiden toimivuus testataan. 

 

Kuva 2. Aputietokone

Webbikamera.JPG

Opetustilan toinen tietokone tai mobiililaite välittää kuvaa opetustilasta ja opiskelijoista. Tietokoneeseen tarvitaan vain webbikamera, joka on kannettavassa tietokoneessa yleensä sisäänrakennettuna. Tietokoneen ääniyhteys avataan vain sopimuksesta tuutorin kanssa. 

 
 

Kuva 3. Tuutori seuraa opetusta

tuutorseuraa.JPG

Tuutori seuraa opetusta. Myöhemmin opetusharjoittelija, tuutori ja ohjaava opettaja voivat käydä ohjauskeskustelua samaa virtuaaliyhteyttä hyödyntäen.